O sistemu Drupal

Kaj je Drupal?

Drupal je odprtokodni sistem za samostojno upravljanje spletnih vsebin ali tako imenovani CMS (Content Managment System). Je izredno fleksibilen in predvsem varnem sistem, ki je odlična alternativa sorodnim sistemom kot sta Wordpress ali Joomla.

Z Drupalom je mogoče narediti praktično kakršno koli spletno aplikacijo, od navadne spletne strani do spletne trgovine. Za sistemom bdi izjemna razvojna skupnost iz celega sveta, ki dnevno skrbi za nadgradnje, varnostne posodobitve ter nove funkcionalnosti, s čemer postaja Drupal vedno boljši.

Danes je sistem že zelo razširjen in ga za svoje spletne portale uporabljajo tudi znana podjetja kot so NASA, Ubuntu, MTV UK, Werner Bros Recordings, Moby in drugi.

 

Zgodovina

Stalna internetna povezava je bila leta 2000 pravo razkošje in zato sta dva študenta, Dries Buytaert in Hans Snijder na Antwerpenski univerzi vzpostavila brezžično povezavo med študentskimi domovi, da bi delila Hansovo ADSL povezavo s skupino 8 prijateljev. Čeprav je bilo vselepo, pa so pogrešali pogovore in mnenja preko interneta. Zato je Dries vgradil »spletno tablo« (ang. Web board) na stran novic, ki je uporabnikom omogočala, da so objavili svoje komentarje.

Sistem ni imel imena, dokler ni Dries zapustil univerzo in se odločil za domeno drop.org. Vendar pa se je pri pisanju naslova zatipkal in zapisal dorp.org. Dorp v holandskem jeziku pomeni vas, ker pa mu je ustrezalo za poimenovanje te skupnosti.

Ko je bil dorp.org nekaj časa vzpostavljen na spletu, se je o novi tehnologiji, ki je omogočala moderiranje, ocenjevanje in distribuirano avtentikacijo začelo veliko govoriti. Dorp.org se je kmalu razvil v osebno eksperimentalno okolje, ki so ga vodile diskusije in različne ideje.

Kmalu zatem je Dries januarja leta 2001 sistem, ki je poganjal dorp.org, izdal pod imenom Drupal. Njegov namen je bil, da bi ga čim več uporabnikov lahko preizkusilo in z lastnimi idejami in znanjem nadgrajevali in razvijali. Tako je nastala skupnost Drupal.org, ki danes šteje že več kot 800.000 članov.

 

Delovanje

Podobno kot ostali CMS sistemi, ima tudi Drupal front-end in back-end različici spletne strani. Front-end predstavlja stran, kot je dejansko prikazana na spletu.

Back-end pa je stran, kjer vstavljamo in urejamo vsebino. Ta vsebina so lahko besedila, slike, slideshowi, celotne kategorije besedil,...

 

Funkcionalnosti in aplikacije

Sistem Drupal je danes že tako razvit in z razširitvenimi moduli tako obširen, da je postal programsko orodje oz. angl. framework za najrazličnejše spletne aplikacije. Poleg običajnih dinamičnih spletnih strani, je z Drupal-om mogoče narediti:

  • spletno trgovino
  • katalog dokumentov
  • informacijski portal
  • fotogalerijo
  • intranet
  • spletni blog
  • novičarsko stran

skratka karkoli si lahko človek zamisli.